نویسنده: محمد پیل نار
امروزه هر آنچه که تولید می شود در انواع مختلف و رنگ های گوناگون به بازار عرضه می شود. اما تا به حال دقت کرده اید که چرا هواپیماها معمولاً به رنگ سفید، رنگ می شوند؟
هر ایرلاین دارای برند، لگو و نمادی متمایز است که بر روی بدنه هواپیما حک شده است. که شامل شناسه های رنگی، گرافیکی و حروف چاپی است.اما در فرودگاه که بنشینید با کمی دقت متوجه خواهید شد که به غیر از بخش های جزئی که نماد و علائم ایرلاین روی بدنه هواپیماها حک شده است، ما بقی بدنه کاملا سفید رنگ می باشد واین سوال در ذهن نقش می بندد که چرا اکثر هواپیما ها سفید رنگ هستند؟
حرارت:
ساده ترین درسی که هر شخصی در طول زندگی از درس فیزیک گرفته است این می باشد که هر چقدر رنگ روشن تر باشد میزان حرارتی که جذب می کند کمتر است.
رنگ سفید به دلیل این که روشن ترین رنگ است در واقع کمترین میزان حرارت را جذب می کند. هواپیماها اغلب در آسمان هستند و زمان کمی را در فرودگاه ها به سر می برند لذا فاصله ی کمتری با خورشید دارند و اغلب ساعات روز را زیر نور مستقیم خورشید هستند.
سفید بودن رنگ بدنه ی هواپیما به آن کمک می کند تا حرارت کمتری به بدنه جذب شود. همچنین این امر موجب می شود زمانی که هواپیما در آسمان است حرارت کمتری به موتور برسد و از آتش سوزی آن جلوگیری کند و زمانی که به زمین می نشیند موتور سریع تر خنک شود.
صدمات:
بدنه ی هواپیماها اغلب از آلومینیوم و ترکیبات فلزی ساخته شده است که به خودی خود رنگ تیره ای دارند. رنگ کردن بدنه ی هواپیما به رنگ سفید موجب می شود در صورت وجود صدمات، نشت روغن و یا خراش های سطحی واضح تر دیده شوند.
بدنه ی هواپیما مرتب برای صدمات احتمالی مورد بازرسی قرار می گیرد. رنگ سفید به ماًموران کمک می کند تا این صدمات را راحت تر بیابند.
همچنین در صورت بروز حادثه های دریایی برای هواپیماها راحت تر می شود رنگ سفید را در دریا تشخیص داد و به کمک وی شتافت.
این رنگ در آسمان شب راحت تر دیده می شود و از بروز تصادفات در آسمان جلوگیری به عمل می آید.
هزینه:
به دلیل اینکه هدف گذاری شرکت های هواپیمایی بر روی رنگ سفید است زمانی که هواپیمایی به رنگ دیگر بخواهد فروخته شود از میزان قیمت خریداری شده آن درصد بالایی کسر می شود.
همچنین زمانی که هواپیمایی ساخته می شود با زدن رنگ سفید بر روی آن هم قیمت پایین تری صرف می شود و هم این رنگ می تواند به راحتی با لوگوی ایرلاین مورد نظر همخوانی داشته باشد
رنگ و رو رفتگی:
شاید برایتان پیش آمده باشد که پس از مدتی مشاهده کنید رنگ مشکی لباستان رو به زاغی و سفید شدن می رود. یا سایر رنگ ها هم به همین ترتیب اما آیا تا به حال دیده اید که رنگ سفید به رنگ دیگری بدل شود؟
خیر. سفید تنها رنگی است که با وجود ماندن زیر آفتاب و استفاده های مکرر تغییر رنگ نمی دهد و به قوت خودش باقی است.
هواپیماهای سفید رنگ از این جهت مزیت دارند که نیازی نیست پس از اینکه مدت زمانی از آن ها استفاده شد دوباره رنگ شوند.
محیط زیست:
در تحقیقی که در سال 2011 بر روی رنگ بدنه ی هواپیماها صورت گرفت محققان به این نتیجه رسیدند که میزان برخورد پرندگان با هواپیماهای سفید بسیار کمتر از سایر رنگ ها بوده است و این یعنی پرندگان در آسمان رنگ سفید را بهتر از سایر رنگ ها به عنوان یک شی تشخیص می دهند.
با این حال برخی از ایرلاین ها از رنگ های دیگر مانند مشکی و یا طرح هایی کارتونی بر روی بدنه ی هواپیماهای خود بهره برده اند که مطمئناً هدف مخصوصی را دنبال می کرده اند.
هر رنگ در صنعت هواپیمایی هدف خاصی را دنبال می کند و بیان گر کاربری خاصی است. در ادامه شما را با هر کدام از این رنگ ها و کاربرد آن ها بیشتر آشنا می کنیم.
طرح رادیکال و یا طرح غیررنگی بودن هواپیماها به این صورت است که فلز هواپیما صیقل داده می شود و رنگی است.
برای نگهداری فلز صیقل داده شده باید هزینه ای بالا پرداخت کرد و همواره از آن نگهداری و تعمیر کرد. به همین خاطر هواپیماهای سفید رنگ بسیار راحت تر به فروش می رسند. فرآیند رنگ آمیزی هر هواپیما معمولا دوهفته به طول می انجامد با توجه به اندازه هر هواپیما، هزینه رنگ آمیزی کامل هر هواپیمای مسافربری از 50 تا 300 هزار دلار متغییر است.
یکی از هواپیماهای معروف غیر سفید هواپیمای داگلاس ای-۱ اسکایریدر است. این هواپیما که در سال های آغازین فعالیت خود به رنگ آبی روشن براق بود پس از جنگ کره به رنگ خاکستری روشن درآمد.
انتخاب این رنگ از سوی ارتش آمریکا به این دلیل بود که این رنگ با رنگ نیروی دریایی ارتش آمریکا همخوانی داشت و به راحتی می توانست در شرایط خاص مستتر شود.
در جهان تعداد شرکتهایی که بتوانند رنگ هواپیما تولید کنند زیادنیست. دوشرکت مطرح در زمینه تولید و تامین رنگ هواپیما ،شرکت پی بی جی کانادا و آکزو نوبل هلند است که در مجموع بیش از صد دفتر در سرتا سر جهان دارند .
نام و نام خانوادگی :
پست الکترونیک :
نظرات:
برای ارتباط با تحریریه سایت به آدرس تلگرامی mohammad_shafikhani@ مراجعه نمایید. به منظور تبلیغات در سایت با آدرس تلگرامی mohammad_shafikhani @ مکاتبه نمایید . برای اعلام مشکل در سایت و نظرات و پیشنهادات خود با آدرس support@aviationarticles.ir مکاتبه فرمایید.
ایده راه اندازی پایگاه خبری aviationarticlesبه بهمن ۱۳۹7 برمی گردد. پایگاه خبری aviationarticlesبا هدف آگاه و حساس سازی شهروندان وعلاقه مندان و در دسترس بودن تمامی تحلیل ها ومطالب روز هوانوردی ایران و جهان در حوزه تخصصی هوانوردی آغاز به کار کرد.
پایگاهی که سعی دارد با بهره گیری از متخصصان با تجربه و مجرب صنعت هوانوردی ، مقالاتی نو ،جامع و مفید را دراختیارمخاطبان خود قراردهد.
تمامی حقوق مادی و معنوی این وبسایت متعلق به مهندس محمد شفیع خانی می باشد
© طراحی سایت و بهینه سازی : گروه طراحی سیرن