نویسنده: امیرحسین زراعت پیشه
شرایط ثبت هواپیما در ایران چیست:
مالک بایستی ایرانی باشد و اگر هواپیما در شرکت سهامی است باید قسمت بیشتر سهام مربوط به مالک ایرانی باشد.
اگر هواپیما قبلا در کشور دیگری پرواز میکرده است بایستی ثبت آن باطل و ثبت جدید ایران را دریافت نماید درصورت نیاز بایستی هواپیما در اختیار هواپیمایی کشوری قرار گیرد.
مراحل تقاضای ثبت هواپیما در ایران چیست؟
مالک هواپیما یا نماینده قانونی او به اداره استاندارد پرواز مراجعه و فرم ثبت هواپیمای مربوطه را دریافت و پس از تکمیل آن همراه با فیش بانکی مربوط به اداره استاندارد پرواز تحویل می نماید.
موارد ابطال و تغییر مالکیت و ثبت هواپیما
•اگر مالک یک هواپیما از تابعیت ایران خارج شود تا تعیین و تکلیف مالک جدید به آن هواپیما اجازه پرواز نخواد شد مگر با اجازه سازمان هواپیمایی کشوری .
•اگر سهام شرکت متعلق به شخص حقیقی یا حقوقی تابع ایران نباشد نماینده قانونی او بایستی موضوع را کتبا به سازمان هواپیمایی کشوری اعلام نماید که در این صورت گواهینامه ثبت و تابعیت آن باطل خواهد شد.
نکته:
•درصوتی که مالک یک هواپیما ایرانی تغییر کند مالک اول یا وکیل او و اگر مالک فوت کند مالک یا وکیل او بایستی مراتب کتبا به سازمان هواپیمایی کشوری اعلام نماید که درصورت وجود شرایط ثبت هواپیما در دفتر مربوطه به نام مالک جدید ثبت شده و گواهینامه ثبت و تابعیت به نام مالک جدید صادر خواهد شد.
•هر هواپیمای ثبت شده در ایران که در اثر کارکرد زیاد یا به علل دیگر از کار بیفتد باید چه کرد ؟
مالک بایستی مراتب را کتبا به سازمان هواپیمایی کشوری گزارش دهد که از تاریخ گزارش گواهینامه ثبت هواپیما و تابعیت آن باطل خواهد شد.
•در هر مورد که گواهینامه ثبت و یا تابعیت باطل میشود باید چه کرد؟
مالک آن بایستی عین گواهینامه را به سازمان هواپیمایی کشوری تسلیم نماید.
(گواهینامه ثبت هواپیما بایستی در زمان پرواز در هواپیما موجود باشد و برای خدمه قابل رویت و خواندن باشد)
نکته :
یک هواپیما ممکن است در موارد خاص با اجازه ICAO برای مدت کمتر از سه ماه در داخل ایران بدون گواهینامه ثبت و تابعیت با علاعم ثبت موقتی که در دفتر مخصوص ثبت میشود پرواز نماید،این اجازه پیشنهاد ICAO و تصویب شورای عالی ICAO داده میشود.
•علائم تابعیت هواپیمایی کشوری ایران دو حرف لاتین (EP) و علائم ثبت آن سه حرف بزرگ لاتین است که سازمان هواپیمایی کشوری تعیین میکند.علائم تابعیت در سمت چپ با خط فاصله علائم ثبت در سمت راست روی بدنه هواپیما طبق آیین نامه استاندارد پرواز نوشته میشود.
علامت ملیت و ثبت وسایل پرنده در ایران و نحوه نوشتن آن
علامت ملیت EP)) و علامت ثبت سه حرفی است که با یک خط فاصله از هم نوشته میشود :
Nationality mark_registratoin mark
محل ترسیم علامت ملیت و ثبت بر روی سطوح خارجی هواپیما یا بال ثابت
علامت ملیت و ثبت روی بال راست و زیر بال چپ نوشته میشود . باید فاصله حروف از لبه فرار و لبه حمله به یک اندازه باشد و بالای حروف در اطراف لبه حمله قرار گرفته شده باشد. دو طرف بدنه به یک فاصله از بال و دم.
در کشتی های هوایی روی سطوح خارجی آن بطور قرینه در دو طرف بالای نقاط اتصال کابل های به طول (50) سانت .
علامت ملیت و ثبت هواپیما بر روی placard)) ضد زنگ حک شده و باید در ورودی درب هواپیما نصب شود.
قوانین داشتن هواپیمای شخصی در ایران :
تا قبل از سال ۱۳۷۹ در ایران امکان خرید هواپیمای شخصی وجود نداشت اما از این سال به بعد با تصویب شورای عالی هواپیمای کشوری و شورای عالی امنیت ملی خرید هواپیمای شخصی در ایران امکان پذیر شد
درسال ۱۳۸۲ وزارت راه و ترابری وقت در زمینهی خرید هواپیما تصویب کرد با توجه به این قانون, هر شخصی که مایل ب خرید هواپیمای شخصی در ایران است می تواند با پرداخت هزینه آن یک هواپیما برای خود داشته باشد
نکته ای که حائز اهمیت است :
این است که خرید جت خصوصی برای افراد حقیقی ممنوع است به عبارتی دیگر تمام اشخاص ایرانی میتوانند هواپیمایی تا سقف ۲ صندلی داشته باشند اما تعداد صندلی ها که از ۲ بالا رفت باید هواپیما متعلق به اشخاص حقوقی باشد نه حقیقی .
نام و نام خانوادگی :
پست الکترونیک :
نظرات:
برای ارتباط با تحریریه سایت به آدرس تلگرامی mohammad_shafikhani@ مراجعه نمایید. به منظور تبلیغات در سایت با آدرس تلگرامی mohammad_shafikhani @ مکاتبه نمایید . برای اعلام مشکل در سایت و نظرات و پیشنهادات خود با آدرس support@aviationarticles.ir مکاتبه فرمایید.
ایده راه اندازی پایگاه خبری aviationarticlesبه بهمن ۱۳۹7 برمی گردد. پایگاه خبری aviationarticlesبا هدف آگاه و حساس سازی شهروندان وعلاقه مندان و در دسترس بودن تمامی تحلیل ها ومطالب روز هوانوردی ایران و جهان در حوزه تخصصی هوانوردی آغاز به کار کرد.
پایگاهی که سعی دارد با بهره گیری از متخصصان با تجربه و مجرب صنعت هوانوردی ، مقالاتی نو ،جامع و مفید را دراختیارمخاطبان خود قراردهد.
تمامی حقوق مادی و معنوی این وبسایت متعلق به مهندس محمد شفیع خانی می باشد
© طراحی سایت و بهینه سازی : گروه طراحی سیرن