نویسنده : عسل نظری
فرمولاسیون های جدید سوخت هواپیما
(نگاهی به تکنولوژی های نوین)
سوخت هواپیما به عنوان یکی از عوامل کلیدی در عملیات هوایی, نقش بسزایی در کارایی و ایمنی پرواز دارد. با توجه به چالش های روز افزون ناشی از تغییرات اقلیمی , بالا بودن هزینه های سوخت فسیلی وافزایش روز افزون تقاضا برای سفر های هوایی, توسعه و استفاده از فرمالسیون های جدید سوخت هواپیما , امری ضروری است. ایا میدانید که حدود 30 درصد از کل گازهای گلخانه ای ناشی از پرواز های هوایی است؟
مهم ترین چالش های پیش روی توسعه سوخت های جایگزین برای هواپیما کدامند؟
چه نوع فرمولاسیون های جدیدی از سوخت هواپیما در حال حاضر مورد تحقیق و توسعه قرار دارند؟
استفاده از سوخت های جایگزین چه تاثیری بر عملکرد و ایمنی هواپیما خواهد داشت؟
در این مقاله به بررسی جدید ترین دستاورد ها و نواوری ها در زمینه سوخت هواپیما خواهیم داشت.
تلاش ها برای یافتن جایگزین هایی برای سوخت های فسیلی در صنعت هوانوردی, به دهه های گذشته بازمیگردد. در طول دهه های1970 و1980 , بحران های نفتی و نگرانی هایی مربوط به امنیت انرژی, انگیزه قابل توجهی برای تحقیق درباره سوخت های جایگزین ایجاد کرد.
در سالهای اخیر, با افزایش اگاهی عمومی در مورد تغییرات آب و هوایی و اثرات زیست محیطی ناشی از فعالیت های انسانی, تلاش ها برای توسعه سوخت های پایدار هواپیمایی ((SAF شدت بیشتری گرفته است.
در سالهای اخیر, محققان به جستجوی سوخت هایی با پایه بیولوژیکی و ترکیبات شیمیایی جدید پرداخته اند.یکی از این سوخت ها, سوخت های هیدروکربنی سنتزی مثل (Fischer-- Tropsch) هستند که از گاز طبیعی یا بیوماس تولید میشوند. این سوخت ها می توانند تا 98 درصد از سوخت های معمولی را جایگزین کنند و بشدت از الودگی گلخانه ای کاهش یابند.
مطابق امار های جدید, استفاده از سوخت های پایدار هوایی(SAF) نسبت به سوخت های معمولی میتواند تا 80 درصد انتشار 2CO را کاهش دهد.
به عنوان مثال, در سال 2022 , تنها دو درصد از کل سوخت مصرفی در صنعت هوایی از نوع پایدار بود, اما انتظار میرود این رقم تا سال 2030 به 10 درصد برسد و میتواند تا 80 درصد انتشار CO2 را کاهش دهد. به عنوان مثال , در سال 2022 , تنها 2 درصد از کل سوخت مصرفی در صنعت هوایی از نوع پایدار بود, اما انتظار میرود این رقم تا سال 2030 به 10 درصد برسد.
فرمولها (Formulas) :
فرمولاسیون های جدید سوخت های هواپیما, معمولا شامل ترکیبات کربن و هیدروژن هستند. یکی از فرمول های کلیدی بصورت زیر بیان میشود:
C- Nh-(2n+2)+O2 ---CO2 +H2O
که درآن C و H به ترتیب نمایانگر کربن و هیدروژن هستند. با تغییر نسبت های این ترکیب و استفاده از مواد اولیه تجدیدپذیر, قابلیت تولید سوخت های پایدار فراهم میشود.
در حال حاضرانواع مختلفی از سوخت های جایگزین برای هواپیماها در حال تحقیق و توسعه هستند. برخی از این مهم ترین فرمولاسیون ها عبارتند از:
این سوخت ها میتوانند به کاهش انتشار گازهای گلخانه ای کمک کنند. زیرا گیاهان در طول رشد خود, دی اکسید کربن را از جو جذب می کنند.
فرمولاسیون: سوخت های زیستی با استفاده از فرایندهای مختلفی از جمله استخراج روغن, هیدروکراکینگ و پیرولیز تولید میشوند.
داده ها و آمار: بر اساس گزارش آژانس بین المللی انرژی, سوخت های زیستی در سال 2021 حدود0.1 درصد از کل سوخت مصرفی در صنعت هوانوردی را تشکیل داده اند.
فرمول: در فرایند فیشر- تروپش, گاز سنتز(مخلوطی از مونوکسید کربن و هیدروژن) در حضور یک کاتالیزوربه هیدروکربن های مایع تبدیل میشوند. فرمول کلی این فرایند بصورت زیر است:
NCO +(2N + 1)---CNH(2N+2)+NH2O
فرمول: هیدروژن با سوزاندن, انرژی تولید میکند و تنها محصول جانبی آن آب است.
2H2 +O2--- 2H2O +Energy
فرمول: تولید سوخت های الکتریکی معمولا شامل فرایند هایی مانند: الکترولیز آب برای تولید هیدروژن و سپس ترکیب هیدروژن با دی اکسید کربن برای تولید هیدروکربن های مایع است.
برای تسریع روند توسعه و تجاری سازی سوخت های پایدار هواپیمایی(SAF) , نیاز به سرمایه گذاری های گسترده در تحقیق و توسعه, ایجاد زیرساخت های مناسب و وضع سیاست گذاری های حمایتی از سوی دولت ها و سازمان های بین المللی است.
همکاری بین شرکت های هواپیمایی, تولید کنندگان سوخت و مراکز تحقیقاتی نیز نقش مهمی ئر موفقیت این تلاش ها خواهد داشت.
با توجه به اهمیت این موضوع, انتظار میرود که در سالهای آینده, شاهد پیشرفت های چشم گیری در زمینه فرمولاسیون سوخت هواپیما باشیم و سوخت های پایدار, سهم بیشتری در سبد سوخت صنعت هوانوردی به خود اختصاص دهند..
نام و نام خانوادگی :
پست الکترونیک :
نظرات:
برای ارتباط با تحریریه سایت به آدرس تلگرامی mohammad_shafikhani@ مراجعه نمایید. به منظور تبلیغات در سایت با آدرس تلگرامی mohammad_shafikhani @ مکاتبه نمایید . برای اعلام مشکل در سایت و نظرات و پیشنهادات خود با آدرس support@aviationarticles.ir مکاتبه فرمایید.
ایده راه اندازی پایگاه خبری aviationarticlesبه بهمن ۱۳۹7 برمی گردد. پایگاه خبری aviationarticlesبا هدف آگاه و حساس سازی شهروندان وعلاقه مندان و در دسترس بودن تمامی تحلیل ها ومطالب روز هوانوردی ایران و جهان در حوزه تخصصی هوانوردی آغاز به کار کرد.
پایگاهی که سعی دارد با بهره گیری از متخصصان با تجربه و مجرب صنعت هوانوردی ، مقالاتی نو ،جامع و مفید را دراختیارمخاطبان خود قراردهد.
تمامی حقوق مادی و معنوی این وبسایت متعلق به مهندس محمد شفیع خانی می باشد
© طراحی سایت و بهینه سازی : گروه طراحی سیرن