نویسنده: امیر علی خالقی
امروزه هواپیما ها از پر استفاده ترین وسایل حمل و نقل در جهان هستند یکی از اتفاقاتی که شاید برای همه ما پیش امده باشد تاخیر در انجام پرواز ها است بر اساس امار منتشر شده از 100 درصد پرواز هایی که انجام میشود 20 درصد با تاخیر مواجه میشوند که با توجه به تعداد زیاد پرواز ها در سراسر جهان عدد قابل توجهی است. دراین مطلب به معرفی و توضیح عواملی که در تاخیر پرواز ها مواثر اند خواهیم پرداخت.
1-شرایط نا مساعد اب و هوا
2-مشکلات فنی هواپیما
3-نبود هواپیما
4- سوختگیری
5-انتظار برای چمدان ها ترانزیت
6-سوار کردن مسافران
7- امنیت
با وجودی که سیستم های هواشناسی قادر به تشخیص و تعیین دقیق اب و هوا و شرایط جوی مبدا و مقصد پرواز هستند اما گاهیتغیرات ناگهانی اب و هوا در مبدا و مقصد پرواز ها را با تاخیر مواجه میکند.
2- مشکلات فنی هواپیما
کوچکترین مشکل فنی در هواپیما میتواند باعث ایجاد تاخیر طولانی و یا حتی کنسلی پرواز گردد چرا که بدون اطمینان از کارآمدی تک تک قطعات هواپیما اجازه ی پرواز صادر نخواهد شد و در مواردی که نقص فنی متوجه موتور هواپیما باشد احتمالامنجر به لغو پرواز خواهد شد. لازم به ذکر است که حتی اگر نقص فنی مذکور یک ایراد جزئی در یکی از سیستم های دارای جایگزین هم باشد به هیچ وجه از آن صرف نظر نخواهد شد. البته این بررسی و حصول اطمینان مسلما از مدتی قبل انجام شده است ولی کارشناسان کادر فنی ملزم به بررسی مجدد پیش از انجام پرواز هستند این قبیل مشکلات هرچند باعث تاخیر نسبتا طولانی میشوند ولی اطمینان از یک پرواز امن و راحت را به همراه دارند و ارزش کمی تاخیر را دارند.
3- نبود هواپیما
تاخیر در پرواز قبلی و یا کنسل شدن آن باعث میشود هواپیما به پرواز بعدی نیز نرسد و روشن است که بدون هواپیما پروازی در کار نیست!
این پروسه میتواند از نیم ساعت تا حدود 2 ساعت زمان ببرد که طبق انتظار، این زمان پیش از موعد پرواز صرف خواهد شد اما درصورتی که مشکلی مانع از سوختگیری به موقع شده باشد تاخیر طولانی را تجربه خواهید کرد که البته تا پیش از سوار شدن هواپیما از علت تاخیر با خبر نخواهید شد.
5-انتظار برای چمدان های ترانزیت
قطعا زمان دقیق از زمان مورد نیاز برای بارگیری هواپیما وجود ندارد درصورتی که هریک از مسافران حتی کمی بیش از حد معمول باشد پس درنتیجه سرعت بارگیری کمتر خواهد شد.
همیشه هم علت تاخیر پرواز از سوی فرودگاه و خلبان و کادر فنی پرواز نیست ،گاهی هم مسافران با وجود اعلام زمان سوار شدن با تاخیر خود را به محوطه ی ورودی میرسانند.این تاخیر ممکن است به دلایلی همچون بیفکری، ناآگاهی از نتایج آن، گم شدن مسافر در محوطه ی فرودگاه و پیدا نکردن مسیر صحیح تا ورودی پرواز مورد نظر، عدم راهنمایی صحیح کارمندان فرودگاه، طولانی بودن مسیر از درب اصلی فرودگاه تا گیت ورودی، کسالت و کهولت سن مسافرین، تغییر عقیده و تردید ناگهانی حتی یک مسافر از انجام سفر و … باشد
7-امنیت
مسائل امنیتی به صورت کلی شامل هر اتفاقی ست که امنیت سفر و مسافرین را تهدید کند اتفاقاتی نظیر بمب گذاری در فرودگاه مبدا یا مقصد یا هر مورد مشکوک دیگر در احراز هویت مسافران. این مورد از عوامل نادر ولی بسیار مهم و تاثیر گذار در تاخیر پروازهاست. چرا که ایرلاین ها به هیچ عنوان ریسک یک پرواز پر خطر یا حتی دارای احتمال کمترین خطر را نمی پذیرند. بروز چنین احتمالی باعث ایجاد صفهای طولانی در پشت گیت های بازرسی میگردد و تا رسیدن به این قطعیت که هیچ خطری پرواز را تهدید نمیکند اجازه ی پرواز صادر نمیشود اگرچه این مورد از موادر نادر به شمار میرود اما تاخیر متاثر از آن تاخیری نسبتا طولانی خواهد بود
با اینکه عوامل نام برده شده غیر قابل پیش بینی هستند و بیشتر غیر قابل کنترل اند ویا روش های حل انها تخصصی وقابل حل توسط مسافرین نیست اما اطلاع داشتن از انها بی فایده نیست در مواردی هم این دست اند در کاران تاثیرگذار در تاخیر پرواز قابل رعایت و پیشگیری اند.دریافت اگاهی از موارد تاثیرگذار بر تاخیر پرواز باعث می شود با رعایت کردن نکاتی ویا آمادگی در مقابل بعضی اتفاقهای پیش بینی نشده تجربه بهتری از یک سفر هوایی را نصیبمان کند.
مقرراتی که سازمان هواپیمایی کشوری در مقابل تاخیرات پرواز ها به شرکت های هواپیمایی معمولا توصیه میکند عبارت است از:
1-انجام پذیرایی مناسب
2-ایجاد امکان برقرای تماس تلفنی برای مسافران
3-تغیرپرواز د رصورت درخواست مسافران
4-ایجاد و مهیا کردن شرایط پرواز با دیگر شرکت های همکار
5-برگشت تمام مبلغ بلیط درصورت درصورت درخواست مسافر
همچنین دانستن این نکته ضروری است که اصولا پرواز هایی که کمتر از 30دقیقه تاخیر داشته باشند جز پرواز های تاخیری محسوب نمی شوند.
نام و نام خانوادگی :
پست الکترونیک :
نظرات:
برای ارتباط با تحریریه سایت به آدرس تلگرامی mohammad_shafikhani@ مراجعه نمایید. به منظور تبلیغات در سایت با آدرس تلگرامی mohammad_shafikhani @ مکاتبه نمایید . برای اعلام مشکل در سایت و نظرات و پیشنهادات خود با آدرس support@aviationarticles.ir مکاتبه فرمایید.
ایده راه اندازی پایگاه خبری aviationarticlesبه بهمن ۱۳۹7 برمی گردد. پایگاه خبری aviationarticlesبا هدف آگاه و حساس سازی شهروندان وعلاقه مندان و در دسترس بودن تمامی تحلیل ها ومطالب روز هوانوردی ایران و جهان در حوزه تخصصی هوانوردی آغاز به کار کرد.
پایگاهی که سعی دارد با بهره گیری از متخصصان با تجربه و مجرب صنعت هوانوردی ، مقالاتی نو ،جامع و مفید را دراختیارمخاطبان خود قراردهد.
تمامی حقوق مادی و معنوی این وبسایت متعلق به مهندس محمد شفیع خانی می باشد
© طراحی سایت و بهینه سازی : گروه طراحی سیرن